Sunday 13 December 2015

Jak dodržet své novoroční zásady

Blíží se Nový rok a s ním novoroční předsevzetí.

Jak dopadla ta předchozí? Lepší postava, změna práce, více cestování, méně alkoholu? Ne?
Většina lidí rok co rok využívá této události k tomu, aby udělala zásadní zlom ve svém životě - spojují tuto úžasnou událost, během které se na chvíli cítí plní života a stanovují si cíle, o kterých sní, ale nikdy nenašli dostatek motivace k realizaci. V ten jeden den se většina lidí cítí tak plná energie, že si stanovuje úžasné cíle, které opravdu nejsou neproveditelné... ale problém je, že po většinu zbývajících dní v roce jim ta energie a motivace chybí.

Logicky nejlepším předsevzetím by bylo Mít každý den tolik motivace jako během Nového roku, ale to by jsme předbíhali... Koneckonců většina z nás neumí vyřešit ani jednoduché problémy s postavou. Takže jak na to?

Změřte to!
Pokud jde o dekonstrukci, rozdělení na malé části a organizaci napříč nadcházejícím rokem, je potřeba mít měřitelný cíl. Takže ne shodit, ale shodit 25kg. Ne začít běhat, ale uběhnout půl maraton. Bez plánování měřitelných výsledků to zvládají jen lidé s úžasnou disciplínou a ti mají pravděpodobně fajn postavu, ve volném čase zakládají školy v africe a večery tráví pravděpodobně něčím jiným, než čtením článků o dodržení předsevzetí.

Proč to děláte?
Pokud máte cíl, bylo by fajn zamyslet se nad tím, proč to vůbec chcete. Dost možná zjistíte, že vaše hodnoty jsou v něčem jiném. Pokud ne, můžete získat úžasnou motivaci. Pokud jde o první případ, třeba zjistíte, že místo více peněz chcete akorát více času na své koníčky. V druhém případě dost možná získáte motivaci díky rozdílu mezi chci lepší postavu a nebo chci lepší postavu, protože jinak mě opustí přítelkyně. 

Přežeňte to! 
Většina lidí vůbec netuší jak ohromný potenciál a možnosti má a zbytečně se podceňuje. Možná proto, že z nějakého důvodu máme pocit, že hamižnost je špatná. Máte plán na to, jak se stát v příštím roce známým zpěvákem ve svém městě? Bude to dost práce, co?
 A proč ne v celé ČR? Protože jste si nedovolili nad tím ani popřemýšlet... ale zkuste jen z legrace vytvořit plán, co by jste potřebovali k dosažení takového cíle. Máte? A teď... jak oproti tomu vypadá původní plán? Hádám, že zbytečně skromný. Zdesetinásobte ho.


S těmito třemi body by jste měli být schopní alespoň zvýšit pravděpodobnost úspěchu vašich předsevzetí. Nakonec jen řeknu, že pokud umíte najít výmluvu, proč vám ten a ten problém nejde, blahopřeji, máte talent k řešení problémů. Tím, že jste našli svou výmluvu, definovali jste problém. A problémy jsou od toho, aby se řešily, že?

Hezký den





3 comments:

  1. Hodně dobré!
    Díky moc za motivaci. Navedl jsi mě konečně směrem, kterým jsem chtěl už tak dlouho nejít, ale nedokázal jsem najít způsob. Pořád bylo milion výmluv na které, když se teď podívám tak jen kroutím hlavou.
    Můj měřitelný cíl bude přeložit každých 14 dní jednu kapitolu Tajemství gobelínu 4. Odhadem. Rád to navýším, když to půjde :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete